Επίκαιρα

Η Πρόγνωση Του Καιρού Κρήτης Μέχρι Τις 26-01-2022. Κακοκαιρία “Ελπίς”

Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στο νησί μας από σήμερα Σάββατο 22/01, ενώ από την Κυριακή και μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της νέας εβδομάδας θα μας απασχολήσει μια ιδιαίτερα ψυχρή εισβολή, που κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι  οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν σε αρκετά χαμηλό υψόμετρο, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις βοριάδες.

Πιο αναλυτικά

Αύριο Σάββατο αναμένεται αρχικά στα δυτικά άστατος καιρός  με τοπικές μπόρες που γρήγορα μέχρι το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα. Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα και κυρίως προς αργά το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Οι χιονοπτώσεις που αρχικά θα σημειώνονται πάνω από τα 1300-1400μ από το απόγευμα σταδιακά θα κατέρχονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και μέχρι αργά το βράδυ θα χιονίζει στα 600-800μ. Οι άνεμοι αρχικά δυτικοί 4-6 στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείους-βορειοδυτικούς και στα πελάγη θα αγγίζουν και τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα αγγίξει τοπικά τους 15-16°C στα βόρεια. Από το βράδυ και κυρίως μέσα στη νύχτα θα σημειώσει ραγδαία πτώση.

 

Η Κυριακή θα είναι μέρα χιονιά. Με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές θα ξεκινήσει η μέρα ενώ λίγες παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται νωρίς το πρωί κυρίως στα βόρεια τμήματα πάνω από τα 150-200μ και χιονόνερο η βροχή στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα. Πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα γενικευθούν και στα υπόλοιπα τμήματα. Ενώ σε εξάρσεις δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονοχάλαζο και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά ενώ το βράδυ θα περιοριστούν στα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε πιο δυτικούς. η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προσοχή! Παγετός στα ορεινά.

 

Τη Δευτέρα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα 500-700μ. Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού διαφαίνεται με τα τελευταία στοιχεία από το βράδυ και από τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως μέτριοι από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείους-βορειοδυτικούς και θα αγγίζουν τα 3-5 και στα πελάγη τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πρόσκαιρη άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από αργά το βράδυ αναμένεται εκ νέου σημαντική πτώση.

 

Τρίτη-Τετάρτη και με τα τελευταία στοιχεία διαφαίνεται κακοκαιρία με χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις βοριάδες. Όμως οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ως προς τα υψόμετρα και την ένταση των φαινομένων, γι αυτό το λόγο θα επανέλθουμε με νεότερη εκτίμηση την Κυριακή το βράδυ.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε, για να λάβουν απαραίτητα μέτρα όσους ζούν σε ορεινές περιοχές όπου και ενδεχομένως να δημιουργηθούν τα περισσότερα προβλήματα από τον παγετό, τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις αλλά και φροντίδα των ζώων τους.