Παραλία Αγία Γαλήνης Live

Παραλία Αγία Γαλήνης Timelapse 24h

Περιγραφή:

Η Αγία Γαλήνη είναι ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 61χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 68χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Η Αγία Γαλήνη με τις παραλίες της, το λιμανάκι και το χωριό με τα γραφικά στενά με τις ταβέρνες και τα καταστήματα ελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Πριν τις δεκαετίες ‘60 και ’70, όταν και γνώρισε μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, το χωριό ήταν ένα μικρό ψαροχώρι και ουσιαστικά εξυπηρετούσε τους κατοίκους του χωριού Μέλαμπες. Όμως, το ‘60 έγινε ο αγαπημένος προορισμός για τα απελευθερωμένα παιδιά των λουλουδιών, τους χίπις. Μάλιστα πολλοί είναι οι φανατικοί της οπαδοί, οι οποίοι έρχονται στο χωριό κάθε χρόνο από τότε.

Σήμερα η Αγία Γαλήνη είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που παρέχει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες της. Θα βρείτε στο χωριό πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση, ιατρικές υπηρεσίες, ταχυδρομείο, τράπεζες, μαγαζιά κλπ. Η Αγία Γαλήνη είναι κτισμένη στις πλαγιές του Λαβραστού, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Πλατύ, ο οποίος διαρρέει την κοιλάδα του Αμαρίου και έχει νερό όλο το χρόνο. Μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού υψώνονται οι νότιες παρυφές του Ψηλορείτη, με τις άγριες και επιβλητικές πλαγιές του και με πολλά παραδοσιακά χωριά κρεμασμένα πάνω τους. Δυτικά της Αγίας Γαλήνης, κατά μήκος της ακτογραμμής, υπάρχουν υπέροχες απόκρημνες σπηλιές, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο με καραβάκι. Μια από αυτές ονομάζεται σπηλιά του Δαιδάλου, καθώς λέγεται ότι ήταν το εργαστήρι του μυθικού τεχνίτη Δαίδαλου. Τα καραβάκια εκτελούν δρομολόγια και σε κοντινές παραλίες, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Παύλο και του Πρέβελη. Απέναντι από την Αγία Γαλήνη, υπάρχουν τα νησιά Παξιμάδια, στα οποία μπορείτε να πάτε με εκδρομικό καϊκάκι. Μάλιστα στα δυο αυτά νησάκια, υπάρχει μια άγνωστη παραλία με βότσαλο.

Ιστορία

Η Αγία Γαλήνη είναι κτισμένη στην τοποθεσία του αρχαίου λιμανιού της μινωικής Σίβρυτου (σημερινός Θρόνος Αμαρίου) και ονομαζόταν Σουλία. Έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα σε ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή. Δίπλα στο ποτάμι έχουν βρεθεί κολόνες και λείψανα ιερού, που ήταν αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη. Επίσης, έρευνες έφεραν στο φως ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου του 3ου μ.Χ. αι., στο οποίο βρέθηκαν ειδώλια, λυχνάρια, προτομές, χάλκινα αντικείμενα που σήμερα εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η Σουλία καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς το 640 μΧ.

Όταν την παλιά θρησκεία διαδέχθηκε ο Χριστιανισμός, πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας, χτίστηκε η Μονή του Γαλήνιου Χριστού. Στο νεκροταφείο του οικισμού, λίγο έξω από το χωριό, σώζεται η παλιά εκκλησία της Μονής, η Κοίμηση της Παναγίας. Επίσης, δίπλα στο λιμάνι, στα δυτικά του, ορθώνεται ο βράχος από τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, πέταξαν ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος, για να δραπετεύσουν από την Κρήτη. Έχει κατασκευαστεί κι ένα μνημείο στο σημείο αυτό, με δύο αγάλματα, για να θυμίζει τους δύο πρώτους αεροπόρους της μυθολογίας.

Αρκετές εκδοχές έχουν ακουστεί για την προέλευση του ιδιαίτερου ονόματος της Αγίας Γαλήνης. Μια από αυτές αναφέρει ότι όταν μια βυζαντινη πριγκήπισσα ταξίδευε προς τους Άγιους Τόπους με το πλοίο της, έπεσε σε μεγάλη τρικυμία. Τότε προσευχήθηκε στην Παναγία, ζητώντας την βοήθεια της, και της έταξε να κτίσει ένα ναό, στο σημείο που θα έβγαινε. Πράγματι, το πλοίο κατάφερε να σωθεί και να αράξει στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα. Η πριγκίπισσα, πιστή στον όρκο της, έκτισε ένα ναό, τον οποίο ονόμασε Παναγία Γαλήνη, που αργότερα παραφράστηκε σε Αγία Γαλήνη. Ο ναός αυτός είναι η Κοίμηση της Παναγίας στο νεκροταφείο του χωριού. Επίσης, σε χάρτες της Τουρκοκρατίας, έχει βρεθεί και η ονομασία Άγιος Γαλήνης. Τέλος, μπορεί να προέρχεται από τις λέξεις “αεί γαλήνη”, δηλ. πάντα ήρεμο λιμάνι.

Στην Αγία Γαλήνη μπορείτε να έρθετε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από το Ηράκλειο, μέσω Τυμπακίου και από το Ρέθυμνο, μέσω Σπηλίου.

Πηγή: Αγία Γαλήνη – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com

Τοποθεσία:

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Cretaweather.gr

FREE
VIEW