Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Γαύδος Καστρί

  ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΣΤΡΙ ΓΑΥΔΟΥ

Καστρί Γαύδος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, 32 ναυτικά μίλια μακριά από την Παλαιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Είναι μικρό νησί, μόλις 30 τεραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα, με μέγιστο μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 5. Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός είναι μερικές από τις χάντρες των μαργαριταρένιων ακτών του νησιού. Το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά, η Άμπελος, είναι οι λιγοστοί γραφικοί οικισμοί του. Σκόρπια, πέτρινα μετόχια σ’ όλο το νήσι, αφημένα στη φθορά του χρόνου, υπενθυμίζουν στον επισκέπτη παλιές εποχές ακμής και κατοίκησης. Στο νησί κατοικούν λίγοι μόνιμοι κάτοικοι όλο το χρόνο και οι υποδομές για τους τουρίστες είναι βασικές και λιγοστές.
Πρωτεύουσα του νησιού και εδώ υπάρχει η έδρα του Δήμου και το Αγροτικό Ιατρείο του νησιού. Το Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται στην διακλάδωση για Βατσιανά και Άμπελο. Στο Καστρί διατηρούνται ακόμα παλαιά σπίτια καθώς και μερικά καινούργια, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το νησί, έρχονται κάθε χρόνο φοιτητές και επιστήμονες για διάφορες αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Ουσιαστικά το Καστρί είναι το χωριό με τις μεγαλύτερες υποδομές του νησιού.
Με αφετηρία το Καστρί μπορούμε να πάμε σε όλες σχεδόν τις διαδρομές, είτε με αυτοκίνητο είτε από τα ωραία και βατά μονοπάτια μέσα από πεύκα που μας δίνουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο Καστρί λειτουργεί μικρός φούρνος που εκτός το ψωμί μπορείτε να βρείτε διάφορα παραδοσιακά εδέσματα και είδη ζαχαροπλαστικής.

Ιδιοκτησία - Φιλοξενία