Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Γεωργιούπολη

  ΚΑΜΕΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Γεωργιούπολη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Γεωργιούπολη είναι ένα τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται 38χλμ ανατολικά των Χανίων και 21χλμ δυτικά του Ρεθύμνου. Είναι μια μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη, κτισμένη μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα, γεμάτη ποτάμια και πηγές. Οι κάτοικοι εκτός από το τουρισμό ασχολούνται με τη μελισσοκομία και τη γεωργία. Ο ποταμός Αλμυρός εκβάλει δίπλα στην πόλη σχηματίζοντας πιο πριν ένα πολύ σημαντικό βιότοπο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο δρόμος και η κεντρική πλατεία με τους πολλούς ευκάλυπτους. Στην πλατεία υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και τουριστικά καταστήματα. Στην έξοδο του Αλμυρού, θα δείτε το γραφικό λιμανάκι με τις βάρκες. Ωστόσο το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο μεγάλος μόλος που ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει σε ένα μικρό πλάτωμα, όπου είναι κτισμένο το υπέροχο κάτασπρο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που από μακριά φαίνεται σαν να επιπλέει μέσα στη θάλασσα.
Σύντομη Ιστορία
Η περιοχής της Γεωργιούπολης φαίνεται ότι κατοικούνταν ήδη από τα Μινωικά χρόνια, καθώς στο λόφο Κάστελο έχουν βρεθεί μινωικοί τάφοι. Η Γεωργιούπολη βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας ρωμαϊκής Αμφιμάλλας, η οποία ήταν λιμάνι της αρχαίας Λάππας (σημερινή Αργυρούπολη). Μάλιστα έχουν βρεθεί αρκετά λατρευτικά ευρήματα. Κατά την βυζαντινή περίδο, ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος ιδρύει τη Μονή του Αγίου Γεωργίου στα κοντινά Δράμια. Κατά την Ενετοκρατία, η εύφορη περιοχή ήταν πολύ σημαντική για τους κατακτητές, οι οποίοι έκτισαν ένα φρούριο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους. Οι Οθωμανοί στη συνέχεια έκτισαν ένα καινούριο με τα υλικά του παλαιού, το οποίο σήμερα είναι κατεστραμμένο.
Το 19ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του έλους της περιοχής αποξηράθηκε, δημιουργώντας μια εύφορη πεδιάδα, η οποία προσέλκυσε πολλούς κατοίκους. Έτσι δημιουργήθηκε ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, ο οποίος ονομάστηκε Αλμυρούπολη, λόγω του ποταμού Αλμυρού. Ωστόσο, το όνομα αυτό άλλαξε πολύ σύντομα, καθώς η πόλη ονομάστηκε Γεωργιούπολη, προς τιμήν του Πρίγκηπα Γεωργίου, ο οποίος έφερε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Πηγή: Γεωργιούπολη – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com

Ιδιοκτησία - Φιλοξενία