Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ζαρός Βόρεια

  ΚΑΜΕΡΑ ΖΑΡΟΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Ζαρός Ηράκλειο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Ζαρός είναι μικρή γραφική κωμόπολη περίπου 2000 κατοίκων στη Ρίζα του Ψηλορείτη, περίπου 46χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε σημείο προικισμένο από τη φύση με πολλές πηγές και γάργαρα νερά. Άλλωστε και το όνομά του προέρχεται από το πληθυντικό μόριο ζα και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέουν πολλά νερά.
Η πλούσια σε νερά εύφορη κοιλάδα του Ζαρού ήταν ανέκαθεν ιδανική για τη διαβίωση των ανθρώπων κι έτσι κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια. Στην τοποθεσία Κούρτες έχει εντοπιστεί μινωικός οικισμός, ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν τα ερείπια από το μεγάλο υδραγωγείο που ξεδίψασε την Ρωμαϊκή Γόρτυνα. Το νερό, αέναη πηγή ζωής, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ζαρού, όπως αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης από τους πολλούς παλιούς νερόμυλους που συναντάει κάποιος στο χωριό και από τη γραφική λίμνη Βοτόμος. Αλλά ακόμη και σήμερα, το νερό δίνει ζωή με τη μαζική εμφιάλωση του σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, τη λειτουργία μικρών ιχθυοτροφείων πέστροφας, τις καλλιέργειες, κλπ.
Η πλούσια θρησκευτική παράδοση του Ζαρού αντανακλάται στα σπουδαία εκκλησιαστικά μνημεία που συναντάει κανείς μέσα και γύρω από το χωριό. Σε κοντινή απόσταση μπορεί ο επισκέπτης να δει τη σπουδαία μονή Βροντησίου, τη μονή του Αγίου Νικολάου, τη Μονή Βαρσαμόνερου, τη σκήτη του οσίου Ευθυμίου κα. Ωστόσο, η φύση είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς μπορεί κάποιος να ανηφορίσει το πανέμορφο φαράγγι του Γάφαρη ως το δάσος του Ρούβα, να πεζοπορήσει στο μονοπάτι Ε4 που διασχίζει τον Ψηλορείτη, να κατηφορίσει στη Λίμνη της Φανερωμένης και να επισκεφτεί τα πολλά ερειπωμένα χωριουδάκια προς τα νότια όπου ο χρόνος έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες.
Πηγή: cretanbeaches.com
Φιλοξενία Κάμερας

ΤΟΕΒ ΖΑΡΟΥ