Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πύργος Μονοφατσίου

  ΚΑΜΕΡΑ ΠΥΡΓΟΣ ΜΟΝΟΦΑΤΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Πύργος είναι μεγάλος οικισμός και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μονοφατσίου με 1.098 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Απέχει από το Ηράκλειο 49,5 χλμ. Η θέα είναι βόρεια προς την κεντρική πεδιάδα Μεσσαράς. 
Σήμερα αποτελεί ομώνυμο τοπικό διαμέρισμα και έδρα του Δήμου Αστερουσίων. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και παράγονται λάδι, επιτραπέζια σταφύλια.
Μεταξύ άλλων, στον οικισμό λειτουργούν ΚΕΠ, Δημοτικό Σχολείο, νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο, περιφερειακό ιατρείο, τράπεζα, δημοτικό αναψυκτήριο, συμβολαιογραφείο, αστυνομικός σταθμός, ταχυδρομείο, ΟΤΕ και άλλα.
Στα δυτικά του Πύργου οργανώνονται εκδηλώσεις σε ένα μικρό άλσος, κάθε Πρωτομαγιά. Ιεροί ναοί στον Πύργο είναι της Αγίας Ειρήνης, η δίκλιτη του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου, με τοιχογραφίες και με επιγραφές από τον 7ο αιώνα και το 1314, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Ραφαήλ.
Το χωριό πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου. Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση της πολιούχου εκκλησίας της Μεταμορφώσεως ήταν μοναστήρι με καλογριές.

Ιδιοκτησία - Φιλοξενία