Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Παραλία Κιτροπλατεία

  ΚΑΜΕΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΙΤΡΟΠΛΑΤΕΙΑ

Παραλία Κιτροπλατεία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Κιτροπλατεία βρίσκεται μόλις 200μ. δυτικά της γραφικής Λίμνης Βουλισμένης του Αγίου Νικολάου, στην καρδιά της πόλης. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχει πλακόστρωτο με μια μικρή πλατεία, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο ωραία ουζερί του Αγίου Νικολάου. Μπροστά από τα μεγάλα αλμυρίκια της πλατείας υπάρχει μικρή παραλία με άμμο και βοτσαλάκι. Εδώ θα βρείτε ομπρέλες και ντουσιέρες, ενώ κοντά υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή, ποτό και φαγητό. Είναι μια τέλεια επιλογή για παιδιά και για όποιον ψάχνει μια όμορφη και καθαρή παραλία, κοντά στις ανέσεις στις πόλης.
Από την Κιτροπλατεία ξεκινάει και ένας πετρόκτιστος παραλιακός πεζόδρομος που οδηγεί στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει η παραλία της Άμμου. Αξίζει να περπατήσετε σε αυτόν και να θαυμάσετε την απέραντη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλο. Αντίστοιχα, από την απέναντι πλευρά της Κιτροπλατείας, ο δρόμος της Ακτής Παγκάλου ακολουθεί κυκλικά την ακτογραμμή και σας φέρνει στο μεγάλο εμπορικό λιμάνι του Αγίου Νικολάου και ξανά στη Λίμνη. Στο δυτικότερο σημείο του δρόμου, σε μια μικρή πλατεία, έχει τοποθετηθεί το μοντέρνο γλυπτό των αδελφών Σωτηριάδη που αναπαριστά το Κέρας της Αμάλθειας (της κατσίκας που έθρεψε τον νεογέννητο Δία), παγκόσμιο σύμβολο της αφθονίας.
Η Κιτροπλατεία παίρνει το όνομα της από το εμπόριο κίτρων, που ανθούσε στον Άγιο Νικόλαο ως τον 20ο αιώνα. Στην παραλία υπήρχε κιτραγορά και εξαιτίας του βάθους της θάλασσας μπορούσαν να φορτώνουν με ασφάλεια τα εμπορικά καΐκια με κίτρα όταν η πόλη δεν διέθετε μεγάλο λιμάνι. Δυστυχώς τα κίτρα, τα «μηδικά μήλα» της αφθονίας και της γονιμότητας, καλλιεργούνται ελάχιστα πλέον στην Κρήτη και μόνο το γραφικό όνομα της πλατείας θυμίζει τις παλιές εποχές.
Πηγή: Παραλία Κιτροπλατεία – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com