Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σταλίδα

  ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΑΛΙΔΑ

Σταλίδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Σταλίδα βρίσκεται περίπου 30 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάλια και τη Χερσόνησο. Από ένας μικρός οικισμός που εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Μοχού ως τα μέσα του 20ου αιώνα, η Σταλίδα σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, το οποίο έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε πλέον αποτελεί πλέον ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο με τα Μάλια. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να αποτελεί ένα προορισμό για ήρεμες οικογενειακές διακοπές, σε σχέση με τα Μάλια που προσελκύουν κυρίως θορυβώθεις νεαρούς που διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.
Η καρδιά της Σταλίδας χτυπάει στον παραλιακό της δρόμο, μήκους 5 χλμ, όπου είναι μαζεμένα τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής. Μια βόλτα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου το απόγευμα επιβάλλεται. Δίπλα στον παραλιακό δρόμο απλώνεται η μεγάλη ακτογραμμή της Σταλίδας, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά και δίνει τη θέση της στην παραλία των Μαλίων. Οι αμμουδιές της Σταλίδας είναι πολύ καλά οργανωμένες, με αρκετό συνωστισμό, αλλά, λόγω βόρειου προσανατολισμού, συνήθως έχουν κύμα. Στο δυτικό τμήμα της υπάρχει και μια από τις λίγες αυτοφυείς αποικίες του Κρητικού Φοίνικα του βόρειου Ηρακλείου.
Στον οικισμό μέσα βρίσκεται πλατεία με την παλιά Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Από τη Σταλίδα ξεκινάει το Βουλγάρικο μονοπάτι που ανεβαίνει στο Μοχό και αποτελεί μια ωραία επιλογή για πεζοπορία με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Το όνομα Σταλίδα προέρχεται από το ρήμα σταλίζω, καθώς εδώ στάλιζαν (σταματούσαν στη σκιά ή στο μαντρί για ξεκούραση) τα πρόβατα και τα κατσίκια.
Πηγή: Παραλία Σταλίδα – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com