Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τυμπάκι

  ΚΑΜΕΡΑ ΤΥΜΠΑΚΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ

Τυμπάκι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Τυμπάκι είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται 65χλμ νότια του Ηρακλείου στην πεδιάδα της Μεσαράς. Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία του Κόκκινου Πύργου, αλλά και στα ανάκτορα της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, ενώ η περιοχή είναι γεμάτη ελαιώνες και θερμοκήπια. Μάλιστα, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι τόσο πολλές, που πολλά από τα πρώιμα προϊόντα εξάγονται καθημερινά στο εξωτερικό. Η πόλη δεν έχει ιδιαίτερες ομορφιές να επιδείξει, καθώς τα περισσότερα κτίσματα είναι νεότερα. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Τίτο, και να πιείτε καφέ στην πλατεία ή στην παραλία του Κόκκινου Πύργου.
Κύρια αιτία για την άσχημη αρχιτεκτονική του Τυμπακίου είναι το γεγονός ότι ο Τυμπάκι κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εκκενώθηκε και ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς και ξανακτίστηκε από την αρχή. Οι Γερμανοί κράτησαν λίγα κτίρια για να μένουν οι ίδιοι, αλλά με τα υλικά από τα κατεδαφισμένα σπίτια, κατασκεύασαν το διπλανό αεροδρόμιο του Τυμπακίου με το οποίο μπορούσαν να ελέγχουν την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και σήμερα το αεροδρόμιο λειτουργεί ως αεροπορικό απόσπασμα, ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες στους αξιωματικούς της Αεροπορίας ως παραθεριστικό κέντρο. Τα καλοκαίρια, ο αεροδιάδρομος φιλοξενεί αγώνες αυτοκινήτου, ενώ λειτουργεί και λέσχη sky diving.
Κοντά στο Τυμπάκι εκβάλει ο Γεροπόταμος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσαράς, ενώ στην τοποθεσία Καταλυκή σχηματίζεται ένα μικρό έλος. Παλαιότερα, τα πολλά έλη προκαλούσαν την εξάπλωση της ελονοσίας στους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής.
Πηγή: Τυμπάκι – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com
Φιλοξενία Κάμερας
adkoukou