Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρκαλοχώρι

  ΚΑΜΕΡΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Αρκαλοχώρι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Αρκαλοχώρι βρίσκεται 33χλμ νότια του Ηρακλείου, σχεδόν στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου σε υψόμετρο 400μ. Είναι μια μικρή πόλη, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και οι κάτοικοι του ασχολούνται με τη γεωργία, το εμπόριο και τις τέχνες. Το παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο στο κέντρο του χωριού έχει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία. Επίσης, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αρκαλοχωρίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη Γεωργική και Εμπορική Έκθεση της Κρήτης.
Η πόλη είναι σχετικά καινούρια και γι’αυτό τα περισσότερα σπίτια δεν είναι κτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά αξίζει να επισκεφτείτε τις παλιές εκκλησίες. Το όνομα πιθανόν προέρχεται από τον «άρκαλο», δηλαδή τον ασβό στα Κρητικά, καθώς πιστεύεται ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλοί ασβοί. Ωστόσο, η πραγματική προέλευση του ονόματος ίσως βρίσκεται στο όνομα Αρκολέων, που ήταν ένα από δώδεκα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου στα οποία μοιράστηκε η Κρήτη. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια έγινε προσπάθεια να αλλάξει το όνομα του Αρκαλοχωρίου στο πιο «πιασάρικο» Αρκάπολη, αλλά η κίνηση απέτυχε.
Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχει βρεθεί μια μινωϊκή πόλη και ένα μικρό ανάκτορο στη θέση Γαλατιανή Κεφάλα. Επίσης, στη θέση Προφήτης Ηλίας πάνω από το Αρκαλοχώρι υπάρχει ένα σπήλαιο, το οποίο αποτέλεσε χώρο λατρείας στην αρχαιότητα και δίπλα έχουν εντοπιστεί ίχνη ελληνιστικού οικισμού.

Ιδιοκτησία - Φιλοξενία