Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Σφακιά

  ΚΑΜΕΡΑ ΣΦΑΚΙΑ

Σφακιά

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Χώρα Σφακίων ή απλώς Σφακιά είναι μια γραφική κωμόπολη στη νότια ακτή της Δυτικής Κρήτης. Είναι η πρωτεύουσα της απομακρυσμένης και της ορεινής επαρχίας των Σφακίων και είναι κτισμένη κοντά στο τέλος του πανέμορφου φαραγγιού της Ίμπρου, περίπου 74 χλμ. νότια των Χανίων.
Η Βρύση είναι η βασική παραλία της Χώρας, στο δυτικό τέρμα της κωμόπολης, με άμμο και βοτσαλάκι. Είναι αρκετά οργανωμένη και φτάνετε εδώ περπατώντας στα στενά σοκάκια της Χώρας. Πάνω από την παραλία, στα ανατολικά, υπάρχει η μικρή Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Υπάρχει και μια δεύτερη μικρή παραλία, μπροστά από τις ταβέρνες, δίπλα στο Λιμάνι της Χώρας, η οποία είναι λίγο οργανωμένη. Στην ανατολική μεριά αναβλύζει γλυκό νερό, γι’αυτό τα βράχια έχουν πράσινα φύκια. Πάνω από την παραλία υπάρχει Μνημείο Ηρώων με κανόνια και ωραία θέα στη θάλασσα, το οποιο μνημονεύει την εκκένωση από αυτόν τον κόλπο των τελευταίων συμμαχικών στρατευμάτων (Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί) μεταξύ 28 Μαΐου και 1 Ιουνίου 1941, που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης.
Τα νερά στη Χώρα Σφακίων είναι γενικά κρύα, λόγω των πηγών νερού που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα.
Πηγή: Παραλίες Χώρας Σφακίων – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com