Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σιδωνία

  ΚΑΜΕΡΑ ΣΙΔΩΝΙΑ

Σιδωνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Σιδωνία (ή Συνδωνία ή Κάτω Ψαρή) βρίσκεται 89 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, σε μια μικρή κοιλάδα πεδιάδα που βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Καλάμι, σε απόσταση 9 χλμ ανατολικά της Βιάννου και 1 χλμ νότια της Ψαρής Φοράδας (ή Μέσα Ψαρής). Θεωρείται ότι βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Σιδωνίας. Αρχικά αποτελούσε τον παραθαλάσσιο οικισμό των ψαράδων και των αγροτών από το χωριό Καλάμι, που βρίσκεται βορειότερα. Η ευρύτερη περιοχή έχει θερμό κλίμα, γεγονός που ευνοεί την καλλιέργεια της ελιάς και κάποιων υποτροπικών φρούτων, κυρίως μπανάνας, αλλά και πρώιμων υπαίθριων λαχανικών. Η περιοχή έχει γνωρίσει μια ήπια τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πλέον αποτελεί ένα ήρεμο παραδοσιακό μέρος, ιδανικό για ήσυχες οικογενειακές διακοπές σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς.
Η παραλία εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, από το Ακρωτήριο Θεόφιλος ή Φάρος στα ανατολικά έως τον λόφο Τσιτσίνα και το Ακρωτήριο Σεντώνα στα δυτικά. Είναι πολύ ωραίο μέρος για κολύμπι υπέροχη, με σκούρα γκρι χοντρή άμμο και πεντακάθαρα ήρεμα νερά, με σχετικά βραχώδη βυθό. Τριγύρω υπάρχουν μερικά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά, αλλά προσφέρονται και ομπρέλες. Στη Σιδωνία υπάρχουν ταβέρνες, μίνι μάρκετ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και φαρμακείο. Επίσης, προσφέρονται κάποιες δυνατότητες για θαλάσσια αθλήματα και υπάρχει και γήπεδο beach volley.
Είναι αρκετά ήρεμη, αλλά αν επιθυμείτε να απομονωθείτε, μπορείτε από την παραλία να περπατήσετε ανατολικότερα, ακριβώς πίσω από το Ακρωτήρι του Θεόφιλου κάτω από το φάρο, όπου σχηματίζεται μια μοναδική απόμερη παραλία με αρκετά βραχάκια, το Θιόφιλο. Απέναντι από την παραλία υπάρχει ένα μεγάλος βράχος με οριζόντιες ραβδώσεις, που οι ντόπιοι ονομάζουν Ψαροχάρακο ή Ψαρό Χαράκι. Τα νερά στην περιοχή είναι πολύ βαθιά και σχηματίζεται ένα μικρό φυσικό λιμάνι. Μπορείτε, εναλλακτικά να πάτε στο δυτικό τμήμα της παραλίας της Σιδωνίας, που είναι πιο ήσυχο από το κεντρικό.
Αν είσαστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε ένα από τα δημοφιλή πάρτι στην παραλία ή τις μουσικές βραδιές που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Καλαμίου στην παραλία τον Αύγουστο. Παράλληλα, ο δραστήριος αυτός σύλλογος διοργανώνει τους αθλητικούς αγώνες Σιδώνια, που συνήθως περιλαμβάνουν αγώνες beach volley, ποδόσφαιρο στην άμμο, κολύμβηση, κανό, τσουβαλοδρομίες στην άμμο, διελκυστίνδα, κουταλοδρομίες, τάβλι, πινγκ πονγκ, αγωνίσματα δρόμων, μπάσκετ, Κρητικό βόλι κλπ.
Πηγή: Παραλία Σιδωνία (Ψαρή Φοράδα) cretanbeaches.com

Ιδιοκτησία