Παραλία Λυγαριάς Live

Περιγραφή:

Η Λυγαριά Μαλεβιζίου βρίσκεται στην περιφέρεια της Αχλάδας, 21 χλμ βορειοδυτικά του Ηρακλείου και 1 χλμ ανατολικά της Αγίας Πελαγίας. Ο κόλπος της Λυγαριάς είναι ημίκλειστος και προστατεύεται από τους συχνούς βοριάδες της περιοχής. Εδώ υπάρχει ο ναός της Παναγίας που αποτελούσε καθολικό της κατεστραμμένης σήμερα μονής της Παναγίας της Λυγαριανής ή Ντελιγαρά. Το μοναστήρι με τη σειρά του δεν παίρνει το όνομα του από το όμορφο φυτό λυγαριά, με τα εύκαμπτα κλαδιά και τα όμορφα ροζ λουλούδια, όπως λένε, αλλά από τον φεουδάρχη – ιδιοκτήτη της περιοχής κατά την πρώιμη Ενετοκρατία που ονομαζόταν Λιγαράς.

Η παραλία είναι πολύ όμορφη με χοντρή άμμο και γαλαζοπράσινα ήρεμα νερά, ενώ τα καϊκάκια κάνουν το τοπίο γραφικό. Το ανατολικό της τμήμα είναι λιγότερο προστατευμένο από το κύμα. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχει πλακούρα, εκτός από λίγα σημεία που υπάρχει άμμος. Είναι πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια αθλήματα, σχολή κατάδυσης, καφετέριες, ταβέρνες και δωμάτια. Ειδικά τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού καλό είναι να την αποφύγετε καθώς ο πολύς κόσμος, οι στενοί δρόμοι και οι λίγες θέσεις στάθμευσης καθιστούν την εξόρμηση στην παραλία αρκετά εκνευριστική.

Πίσω από το ακρωτήρι που προστατεύει την παραλία στα δυτικά υπάρχει η απόκρυφη παραλία Παρασφουγγαριό, με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι, αλλά περισσότερο ανοιχτή στους βοριάδες. Σε αυτήν καταλήγει ένα πέτρινο μονοπάτι που ξεκινάει από ένα σπίτι που βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού.

Εντύπωση προκαλεί το πώς ο αέρας και το νερό έχουν σμιλέψει τα φυλλιτικά-χαλαζιτικά πετρώματα της περιοχής σχηματίζοντας πολλές εσοχές και κουφώματα στους βράχους. Επίσης, κατά την άνοιξη αξίζει να περπατήσετε ανάποδα το μικρό καταπράσινο ρέμα που καταλήγει στα ανατολικά της παραλίας και να δείτε τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Λυγαριάς ύψους περίπου 10 μέτρων.

Πηγή: Παραλία Λυγαριά – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com

Τοποθεσία:

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Cretaweather.gr

FREE
VIEW