«Ο Αϊ-Γιάννης το πήζει κι ο Αϊ-Χριστόφορος το ρίχνει»

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η περιοχή μας θα καλύπτεται από ομαλό βαρομετρικό πεδίο, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων. Οι ασθενείς επιφανειακοί άνεμοι, σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες που λιμνάζουν στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται και από χαλάζι, γεγονός συνηθισμένο αυτή την εποχή. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, όλα δείχνουν ότι οι όμβροι και οι καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς και μόνο προς το τέλος της εβδομάδας φαίνεται να επικρατούν βοριάδες ως 6 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 
Υ.Γ.Τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, που γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, τον αποκαλούν Βροχάρη ή Χαλαζιά επειδή επικράτησε η δοξασία ότι ο συγκεκριμένος Άγιος στέλνει το χαλάζι και καταστρέφει τα σπαρτά. Έτσι, σε ορισμένες αγροτικές περιοχές οι κάτοικοι έχουν αργία την ημέρα της γιορτής του για να τον τιμήσουν ή να τον καλοπιάσουν. Την ίδια στάση κρατούν και την επόμενη ημέρα (9/5), γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου, για τον οποίο λένε ότι: «Γυρίζει με το χαλάζι στον κόρφο του». Χαρακτηριστική είναι και η σχετική παροιμία που λέγεται στην Ήπειρο: «Αϊ-Γιάννης το πήζει κι ο Αϊ-Χριστόφορος το ρίχνει».

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
Τρίτη, 8 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 Βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την ορεινή Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Source: Ζιακόπουλος Δημήτριος Blogspot«Ο Αϊ-Γιάννης το πήζει κι ο Αϊ-Χριστόφορος το ρίχνει»

Λάβετε ζωντανά ενημερώσεις απευθείας στη συσκευή σας, εγγραφείτε τώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Cretaweather.gr

FREE
VIEW