Επίκαιρα

Η Ανακοπή Του ΝΑ Άνεμου Στο Ύψος Του Καλαμίου (Ιτζεδίν).


Ένα βίντεο τραβηγμένο από την καλή φίλη Σοφία Δουλαβέρη είναι η αφορμή για να κρυφοκοιτάξουμε στις ιδιαιτερότητες αλλά και το μεγαλείο της φύσης.
Στη γλώσσα της λαϊκής μετεωρολογίας ακούγεται αιώνες τώρα πως το μεγαλύτερο κακό στον Αποκόρωνα των Χανίων είναι η νοτιά. Και σήμερα επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά αυτή η δοξασία.
Ο Νοτιοανατολικός άνεμος γνωστός και ως Σο(ι)ρόκος είναι κατά βάση ξηρός άνεμος και ξεκινάει από την έρημο της Σαχάρας και τη Μέση Ανατολή μεταφέροντας κάθε φορά που μας επισκέπτεται στην Κρήτη, τεράστιες ποσότητες σκόνης. Περνώντας πάνω από τη θάλασσα δημιουργεί πολύ έντονο κυματισμό που μπορεί να φτάσει στα επίπεδα της θύελλας.
Στην είσοδο όμως του κόλπου της Σούδας παρατηρείται το εξής εντυπωσιακό φαινόμενο. Ενώ η ένταση του ανέμου είναι μεγάλη καθώς φυσάει με κατεύθυνση το λιμάνι της Σούδας, ξαφνικά στον λόφο «Ποντομούρι», στο σημερινό φρούριο «Ιτζεδίν», ανακόπτεται απότομα σαν να συναντάει κάθετο τοίχο που εμποδίζει την πορεία του. Έτσι φτάνει εξασθενημένος μέχρι το λιμάνι ενώ στην πόλη των Χανίων επικρατούν συνθήκες νηνεμίας. Ένα γεγονός που προκαλεί αίσθηση και που οφείλεται στο ανάγλυφο της περιοχής αφού ο κόλπος περιβάλλεται από αρκετούς λόφους (Ποντομούρι, Παλαιόκαστρο, Μαλάξα κλπ) οι οποίοι αλλάζουν την ταχύτητα των νότιων ανέμων σε αντίθεση με τους δυτικούς.
Μάλιστα σε μια νοητή ευθεία 10 χιλιομέτρων, στην μία άκρη της επικρατούν ΝΑ άνεμοι εντάσεως 10 πολλές φορές και 11 μποφόρ, ενώ στην άλλη επικρατεί άπνοια.
Το βίντεο αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ανακοπή του ΝΑ άνεμου στο ύψος του Καλαμίου (Ιτζεδίν).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *