Επίκαιρα

Ρηχό μεσογειακό χαμηλό, Bόρειο- βαλκανικός αντικυκλώνας, καλή σύγκλιση και οριακά ψυχρή κατώτερη τροπόσφαιρα για χαμηλό βόρειο χιόνι!

“Το ξεθάρρεμα”, του Τρύφωνα

Καθαρά χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες με κρύο και χιονοπτώσεις αναμένονται στη ΒΔ Ευρώπη καθώς και στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας. Στις περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο, προ το παρόν, επικρατούν φθινοπωρινές θερμοκρασίες και οι βροχές είναι περιορισμένες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) όσο και την Παρασκευή (19/1), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι Ν-ΝΔ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ και οι τοπικές ομίχλες το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι βροχές που θα σημειωθούν θα περιοριστούν βασικά στις προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα περιοχές (Δ-ΒΔ Ελλάδα, Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα και παράκτια Α. Μακεδονίας – Θράκης). 

Το Σάββατο (20/1), αρχικά θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, αλλά από τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Β. Αιγαίο και τη Θεσσαλία θα σημειωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στις ορεινές – ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα προς την Κυριακή στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (κρίσιμα υψόμετρα τα 100 με 200 μέτρα). Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η χιονόπτωση δεν εξαρτάται μόνο από το υψόμετρο. Σημαντικό ρόλο παίζουν το ανάγλυφο, ο προσανατολισμός της περιοχής, η γειτνίαση με τη θάλασσα κ.λπ.  

Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βόρεια σε ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο). 

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. 

Την Κυριακή (21/1), προβλέπονται: (α) βροχές κυρίως στη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά – Εύβοια και την Α. Πελοπόννησο, (β) τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και (γ) χιονοπτώσεις βασικά στις κεντρικές και βόρειες ορεινές – ημιορεινές περιοχές. Στη Β. Ελλάδα ως το μεσημέρι τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. 

Κατά τα άλλα, σταδιακά σε όλες τις περιοχές θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Πηγή:https://ziakopoulos.blogspot.com/2024/01/blog-post_17.html