Επίκαιρα

Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 23 έως Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 & επόμενες ημέρες

Εβδομάδα κατά την οποία θα κυριαρχήσει το βόρειο ρεύμα στην περιοχή μας. Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια αλλά στο Αιγαίο και σε πολύ προσήνεμα τμήματα στα ανατολικά (πχ Εύβοια), θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα κυρίως κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/1, την Παρασκευή 26/1 (κυρίως ανατολικό Αιγαίο) και από το βράδυ του Σαββάτου 27/1 και μέσα στην Κυριακή 28/1 όπου ένα περισσότερο οργανωμένο μέτωπο θα διασχίσει την Επικράτεια από βορρά προς νότο, φέρνοντας και πάλι τις χιονοπτώσεις ενδεχομένως σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Αρκετά αινιγματική η συνέχεια, με ενδείξεις εξασθένησης της έντονης Ατλαντικής ροής που ενδεχομένως να φέρει ψυχρότερες συνθήκες στην περιοχή μας από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά.

Αναλυτικά

Τρίτη 23/1: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τμήματα της Α/Ν Εύβοιας, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές νεφώσεις, αυξημένες κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης όπου θα σημειωθούν βροχές και χιόνια έως και περίπου τα 800-1000μ. Τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να περιοριστούν μετά το μεσημέρι. Άνεμοι: Ασθενέστεροι σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο, από Β/ΒΔ διευθύνσεις στο Αιγαίο, φτάνοντας και τα 6 και πολύ τοπικά 7 μποφόρ σε Κυκλάδες / Κρήτη / Καρπάθιο πέλαγος. ΒΔ στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Ιόνιο. Θερμοκρασίες: Στους 7-10° η μέγιστη σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, στους 10-12° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου, έως τους 13-14° στα δυτικά / νοτιοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα και σε νότια Πελοπόννησο, νότια Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη. Φαινόμενα παγετού αναμένονται σε ηπειρωτικές κλειστές περιοχές σε κεντρική και βόρεια χώρα με τη θερμοκρασία μεταξύ -5° και 0°, ενώ σε αντίστοιχες περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου αναμένονται ελάχιστες θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν και τους -10°.

Τετάρτη 24/1: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις σε Εύβοια και τμήματα της Βοιωτίας / Αττικής αλλά και στη βόρεια Κρήτη με πολύ τοπικές ασθενείς βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Παροδικές νεφώσεις αναμένονται και στις Κυκλάδες. Άνεμοι: Από Β ή ΒΔ διευθύνσεις και μόνο στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν ΒΒΑ στα 6-7 και τοπικά σε νότια Εύβοια και βόρειες Κυκλάδες 8 και κατά διαστήματα 9 μποφόρ. Θερμοκρασίες: Στους 8-10° οι μέγιστες σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, στους 10-12° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και σε κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο, έως και τους 12-14° στα Επτάνησα, στα νοτιοδυτικά στη νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικά έως 15-16° στη νότια Κρήτη και στα νότια Δωδεκάνησα. Παγετός και θερμοκρασίες μεταξύ -5° και 0° σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Πέμπτη 25/1: Αίθριος / σχεδόν αίθριος μέχρι το μεσημέρι και αρκετή ηλιοφάνεια, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Στη συνέχεια, πύκνωση των νεφών σε ανατολική Μακεδονία / Θράκη, στο βόρειο Αιγαίο και από το απόγευμα και σε πολλές ακόμη περιοχές καθώς και στην κεντρική, ανατολική και νότια Εύβοια. Ασθενείς βροχές αναμένονται σε αυτές τις περιοχές, έως μέτριας έντασης στο ανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες: Σε άνοδο, φτάνοντας τους 13-16° στις περισσότερες χαμηλού υψομέτρου περιοχές, παράκτιες και νησιωτικές. Άνεμοι: ΒΔ ενισχυμένοι κατά το Α’ μισό της ημέρας στο Καρπάθιο έως και τα 6 και κατά διαστήματα 7 μποφόρ, σε εξασθένηση αργότερα. Από το απόγευμα ενίσχυση των ΒΔ ανέμων σε Επτάνησα στα 5-6 μποφόρ και από το βράδυ στο Θερμαϊκό στα 6-7 μποφόρ, με τάση περεταίρω ενίσχυσης προς την αλλαγή της ημέρας, αισθητοί και στο κεντρικό Αιγαίο / ανατολική Εύβοια.

Παρασκευή 26/1: Αρκετή ηλιοφάνεια στη χώρα, με εξαίρεση το κεντρικό, ανατολικό Αιγαίο, τις βόρειες και ανατολικές / νοτιοανατολικές Κυκλάδες καθώς και τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων όπου θα οργανωθούν νεφώσεις σε χαμηλό ύψος προκαλώντας τοπικές βροχές. Θερμοκρασίες: Σε μικρή πτώση, με τις μέγιστες στους 12-14° στα περισσότερα ηπειρωτικά καθώς και στο κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Στους 14-16° στα Επτάνησα, στη νότια Πελοπόννησο αλλά και στο νότιο Αιγαίο. Άνεμοι: Αρχικά ενισχυμένοι από Β διευθύνσεις, φτάνοντας και τα 6-7 μποφόρ σε αρκετές περιοχές, σε εξασθένηση στη συνέχεια στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση το Καρπάθιο πέλαγος.

Σάββατο 27/1: Καλός καιρός στο Α’ μισό της ημέρας, με παροδικές αραιές νεφώσεις κυρίως σε κεντρικά / βόρεια. Κατά το Β’ μισό της ημέρας και κυρίως από το απόγευμα, αναμένεται αλλαγή του καιρού στη βορειοανατολική χώρα με αύξηση των νεφών και βροχές (λίγες ενδεχόμενες χιονοπτώσεις στην ανατολική Ροδόπη) και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τα φαινόμενα μέσα στο βράδυ θα μεταφερθούν προς το βόρειο/βορειοανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασία: Η μέγιστη σε παρόμοιες τιμές με την Παρασκευή (12-14° στα περισσότερα ηπειρωτικά και έως 15-16° στα νοτιότερα) με εξαίρεση τη Θράκη όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10-11° με τάση για αισθητή πτώση από το απόγευμα. Άνεμοι: Προς το μεσημέρι ενίσχυση των ΒΔ στο Θερμαϊκό, ενδεχομένως σε πολύ ισχυρές / θυελλώδεις εντάσεις ενώ από το βράδυ ανάλογη ενίσχυση των ΒΑ ανέμων αναμένεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και αργότερα και σε κεντρικές περιοχές.

Κυριακή 28/1: Αυξημένες νεφώσεις κυρίως σε τμήματα του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, στην Εύβοια αλλά και σε περιοχές των Κυκλάδων (κυριως βόρειων και ανατολικών) με ασθενείς (και στην Εύβοια έως μέτριας έντασης) βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και σε ημιπεδινά υψόμετρα σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς, με πολύ μικρή πιθανότητα για τελείως πεδινά. Κατά το Β’ μισό της ημέρας, η επιδείνωση θα γίνει αισθητή και στην Κρήτη, με βροχές στα χαμηλότερα του βορείου άξονα του νησιού και χιονοπτώσεις υψηλότερα. Θερμοκρασίες: Σε αισθητή πτώση με τη μέγιστη να μην ξεπερνάει τους 5-8° σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, τους 6-9° σε κεντρικό, ανατολικό, βόρειο Αιγαίο, τους 8-11° στα υπόλοιπα (νοτιότερα και δυτικά) ηπειρωτικά τμήματα, φτάνοντας όμως τους 12-15° στα Επτάνησα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Άνεμοι: Επικράτηση Β/ΒΑ ανέμων, ιδιαίτερα ενισχυμένων στα 7 και τοπικά 8 ή και 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Β/ΒΑ άνεμοι και στα Επτάνησα / Ιόνιο, στα 5-6 και τοπικά σε περιοχές καναλισμού (πχ Πατραϊκός, θαλάσσια περάσματα μεταξύ των Επτανήσων και άλλα τμήματα).

Επόμενες ημέρες

Η κακοκαιρία – ψυχρή εισβολή της Κυριακής 28/1 θα είναι σύντομη και τη Δευτέρα 29/1 ο καιρός θα βελτιωθεί. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η γενική κυκλοφορία των ανέμων αλλάζει σε Ευρώπη και βόρειο Ατλαντικό με κύριο στοιχείο αλλαγής το γεγονός ότι οι πολύ ισχυροί Δ/ΝΔ άνεμοι που επικράτησαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα του φετινού Χειμώνα, φαίνεται να εξασθενούν.

Ισχυροί Δ/ΝΔ άνεμοι στο Βόρειο Ατλαντικό, σημαίνει πολλές φορές ότι στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στη χώρα μας, οι συνθήκες είναι αρκετά πιο ήπιες με τη θερμοκρασία υψηλότερη του κανονικού. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ισχυρά χαμηλά βαρομετρικά έχουν την τάση να κινούνται από τον Ατλαντικό προς βορειότερες περιοχές (κυρίως βορειότερα του 45ου – 50ου παραλλήλου), με τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες να παραμένουν εγκλωβισμένες από εκεί και βορειότερα και μόνο πρόσκαιρα βρίσκουν διέξοδο νοτιότερα, κυρίως δε στο ανατολικότερο τμήμα της Ευρώπης. Αυτό παρατηρούμε και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Αν και τα προγνωστικά σενάρια παραμένουν αρκετά ασαφή ακόμη, αρκετά εξ αυτών δείχνουν ότι ο Ατλαντικός “εξασθενεί”. Εάν όντως συμβεί, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ψυχρότερο καιρό από τις τελευταίες ημέρες του μήνα και μετά, με κυριαρχία των βοριάδων και περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας καλά οργανωμένης ψυχρής εισβολής στην περιοχή μας.

ΠΗΓΗ:https://umeteo.com/blogs/7031