Επίκαιρα

Η πιθανή εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη του μήνα

Η πιθανή εξέλιξη του καιρού ως τα τέλη του μήνα

Η απουσία αξιόλογου υετού φαίνεται ότι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα μας ως τα τέλη του μήνα. Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η ενίσχυση του αντικυκλώνα των Αζορών και η προς ανατολάς επέκτασή του είναι καθοριστική και δεν θα αφήσει περιθώρια στη δημιουργία υετοφόρων καταστάσεων στην περιοχή μας. 

Οι 2-3 διαταραχές της μέσης τροπόσφαιρας που τη νέα εβδομάδα θα κινηθούν από τα Β-ΒΔ προς τα Ν-ΝΑ θα ενισχύουν κατά περιόδους το βόρειο ρεύμα στη χώρα μας, αλλά το ρεύμα αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να προκαλέσει αξιόλογο υετό ακόμα και στις προσήνεμες περιοχές. Έτσι, αυτά που ουσιαστικά θα μας απασχολήσουν θα είναι τα σκαμπανεβάσματα των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας και οι αυξομειώσεις της έντασης του παγετού.

Θεωρητικά, η κατά περιόδους εμφάνιση κλάδων του πολικού αεροχειμάρρου στον ΒΑ Ατλαντικό – Δ. Ευρώπη με κατεύθυνση από τα ΝΔ προς τα ΒΑ -που όπως ανέφερα σε παλιότερες αναρτήσεις μου είναι η «λεωφόρος» στην οποία ταξιδεύουν τα λεγόμενα κυματικά πακέτα Ρόσμπι που με προϋποθέσεις οδηγούν στην επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος στην Α – ΝΑ Ευρώπη- δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες. 

Τέλος, να σημειώσω ότι τις τελευταίες μέρες του μήνα η επικράτηση θετικής φάσης της Ταλάντωσης του Βόρειου Ατλαντικού συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παρατηρηθεί, με συνέπεια την παράταση της έλλειψης υετού στην περιοχή μας. 

ΠΗΓΗ:https://ziakopoulos.blogspot.com/2024/01/blog-post_21.html