Ενημερωτικά, Επίκαιρα

Επικράτεια: Σαββατοκύριακο 20-21 Ιανουαρίου 2024

Επιστροφή του Χειμώνα (και) αυτό το Σαββατοκύριακο με εκδήλωση χιονοπτώσεων από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής έως και πεδινά τμήματα της Μακεδονίας / Θράκης αλλά και στην Ήπειρο και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βορειοανατολικής Στερεάς. Επικράτηση πολύ θυελλωδών / σφοδρών ΒΑ ανέμων από το βράδυ του Σαββάτου στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο.

Αναλυτικά

Σάββατο 20/1: Πύκνωση των νεφώσεων βορειότερα της Στερεάς Ελλάδας και από νωρίς το πρωί βροχές ασθενούς ή μέτριας έντασης, εντονότερες στην Ήπειρο (κυρίως κεντρικό / βόρειο τμήμα) και στη βορειοανατολική χώρα, με τοπικές καταιγίδες σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα περιοριστούν και θα σταματήσουν μετά το απόγευμα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε κεντρική / βόρεια Πίνδο, στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας χώρας, οι οποίες από αργά το μεσημέρι / απόγευμα (περίπου μεταξύ 14:00-16:00) θα εμφανιστούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα αρχικά σε μεθοριακές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (πχ Φλώρινα), περιφερειακά της Ροδόπης αλλά και στα βορειότερα τμήματα του Έβρου. Σταδιακά μέχρι και την αλλαγή της ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε υψόμετρα >100-200μ της υπόλοιπης Μακεδονίας / Θράκης με χιονόνερο στα χαμηλότερα με τάση για εμφάνιση χιονοπτώσεων και σε μηδενικά υψόμετρα προς την αλλαγή της ημέρας. Όσον αφορά τη Θεσσαλία, αναμένεται να χιονίσει σταδιακά μέχρι και τα 300-400μ στα κεντρικά / βόρεια / βορειοανατολικά προς την αλλαγή της ημέρας.

Στην υπόλοιπη χώρα: Αραιές νεφώσεις σε Στερεά Ελλάδα, κεντρικό Αιγαίο, νοτιότερα Επτάνησα και σε όλα τα νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά.

Θερμοκρασία: Πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ Μακεδονίας & Θράκης και των υπολοίπων τμημάτων της χώρας. Οι μέγιστες στα νοτιότερα τμήματα της Επικράτειας θα σημειωθούν κατά τις μεσημεριανές ώρες φτάνοντας τους 18-20° και στη βόρεια Κρήτη και τους 22-24° (ίσως τοπικά και περισσότερο). Στη Θεσσαλια αναμένονται έως 16-18° (αλλά σε γρήγορη πτώση από το απόγευμα), έως τους 14-16° στα χαμηλότερα υψόμετρα της Ηπείρου ενώ σε Μακεδονία και Θράκη αναμένεται πτώση ήδη από τις πρωινές ώρες με αποτέλεσμα το μεσημέρι να μην υπερβαίνει τους 6-8° σε καμια περιοχή (Θράκη: ~3-5°).

Άνεμοι: Από ΝΔ ή Ν διευθύνσεις στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στρέφονται σε ΒΑ ενισχυμένους στο Θρακικό αρχικά και στη συνέχεια σε όλο το βόρειο / βορειοανατολικό Αιγαίο στα 8 και από το βράδυ 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Έως τα 6-7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης οι ΒΑ άνεμοι στο κεντρικό Αιγαίο.

Κυριακή 21/1: Χιονοπτώσεις σε Μακεδονία και Θράκη έως και μηδενικά υψόμετρα σταδιακά από την αλλαγή της ημέρας. Τα φαινόμενα δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια σε όλες τις περιοχές ανατολικότερα της Χαλκιδικής, όμως σε κεντρική και δυτική Μακεδονία θα συνεχιστούν έως και περίπου το μεσημέρι (περισσότερο έντονα στη δυτική Μακεδονία) οπότε σταδιακά θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Ήπειρο (κυρίως βορειότερες και ανατολικότερες περιοχές αλλά και μέσα στα Ιωάννινα). Όσον αφορά τη Θεσσαλία, οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τα 200-300μ στα βορειότερα και μέχρι τα 300-400μ σε νοτιότερες περιοχές με βροχή και κατά διαστήματα χιονόνερο στα βορειοανατολικά. Τα φαινόμενα εδώ θα επιμείνουν μέχρι και αργά το μεσημέρι, παρουσιάζοντας στη συνέχεια εξασθένηση επιμένοντας μόνο σε νοτιότερες περιοχές.

Στην υπόλοιπη χώρα: Από την αλλαγή της ημέρας επιδείνωση του καιρού σε ανατολική / βορειοανατολική Στερεά με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά έως και τα 500-600μ και στα νοτιότερα 700μ. και ασθενείς βροχές στα τμήματα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου με χιονοπτώσεις από τα 700-800μ και πάνω. Κλειστός καιρός και σε κεντρικό / βόρειο Αιγαίο με ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις τη νύχτα / πρωί στη Σαμοθράκη έως και τα 100μ, Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, θα υπάρχουν νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες και αναπτύξεις νεφών, με εκδήλωση τοπικών όμβρων αλλά και καταιγίδων με έμφαση στην Κρήτη.

Σε δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες αλλά στα νοτιοδυτικά και νότια τμήματα αναμένονται βροχές και πιθανές καταιγίδες.

Θερμοκρασία: Διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα στα βόρεια, ενώ σημαντική πτώση αναμένεται και στα ανατολικά / νότια ηπειρωτικά. Οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 5-7° σε Μακεδονία, Θράκη, ΒΑ Αιγαίο, Θεσσαλία και ΒΑ Στερεά και τους 7-9° σε νοτιοανατολική Στερεά, βορειοανατολική Πελοπόννησο, κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο αλλά και στα χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου. Στους 10-12° οι μέγιστες στις Κυκλάδες και στους 12-15° στα δυτικά / νοτιοδυτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στροφή των ανέμων σε ΒΑ και στο νότιο Αιγαίο με εντάσεις στα 8-9 μποφόρ και τοπικά έως 10, με εξαίρεση μόνο τα νοτιότερα της Δωδεκανήσου και το Καρπάθιο όπου αναμένονται Α/ΝΑ άνεμοι έως και τα 6 μποφόρ. Όσον αφορά τα Επτάνησα, οι ανεμοι θα στραφούν σε Α/ΒΑ σταδιακά ενισχυόμενοι στα 6-7 μποφόρ και σε περιοχές καναλισμού πολύ τοπικά 8. Αισθητοί οι άνεμοι και σε ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής χώρας.

Πηγή:https://umeteo.com/blogs/6982