Άρθρα Μετεωρολόγων, Επίκαιρα

Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 28 Μαΐου έως Δευτέρα 3 Ιουνίου & επόμενες ημέρες

Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 28 Μαΐου έως Δευτέρα 3 Ιουνίου & επόμενες ημέρες

Τα καθημερινά φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές απογευματινές μπόρες ή και καταιγίδες) θα συνεχιστούν έως και την Πέμπτη 30/5 με τη θερμοκρασία σε κανονικές – για την περίοδο που διανύουμε – τιμές. Δυστυχώς όμως από την Παρασκευή 31/5 εισερχόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών ενώ οι βροχές, σταματούν. Από την συγκεκριμένη ημέρα και μετά η θερμοκρασία θα σημειώνει άνοδο κατά 2° κάθε μέρα κυρίως στα ηπειρωτικά, φτάνοντας τελικά κατά τόπους τους 38° την Κυριακή 2/6 και τους 39° τη Δευτέρα 3/6, ξεπερνώντας τους 35° σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές. Ενδείξεις υποχώρησης των πολύ υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν για τις ημέρες από την Πέμπτη 6/6 και μετά, με παράληλλη επιστροφή των φαινομένων αστάθειας στα ηπειρωτικά και ορεινά τμήματα κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Αναλυτικά

Τρίτη 28/5: Από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες αναμένονται αναπτύξεις νεφών στην Ήπειρο (ορεινά τμήματα και κυρίως ανατολικά), στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και στη Ροδόπη, στα ορεινά της Θεσσαλίας, της βορειοανατολικής, κεντρικής και δυτικής Στερεάς Ελλάδας καθώς και της κεντρικής / βόρειας Πελοποννήσου. Σε όλες αυτές τις περιοχές αναμένονται όμβροι και στη συνέχεια, καταιγίδες, με τάση τα φαινόμενα να επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου κυρίως όσον αφορά τα πεδινά της Μακεδονίας και τη Θεσσαλία. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Εξασθένησή τους αναμένεται από το βράδυ. Θερμοκρασία: Στου 25-27° οι μέγιστες σε κεντρική / ανατολική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο και κατά τόπους 28-29°. Στα δυτικά πεδινά αναμένονται μέγιστες στους 24-26° και τοπικά 27°. Στους 22-25° οι μέγιστες στα Επτάνησα και στους 24-26° στις Κυκλάδες, στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο. Στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα αναμένονται μέγιστες στους 26-28°, αναλόγως και στο εσωτερικό της Κρήτης ενώ στα νότια τμήματα του νησιού θα φτάσουν και τους 29-30°. Άνεμοι: Εξασθένηση των βοριάδων και στροφή σε ΝΑ στο βορειοδυτικό Αιγαίο και στο Θερμαϊκό έως μέτριους. Οι ΒΔ άνεμοι θα επιμείνουν σε ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Καρπάθιο στα 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Τετάρτη 29/5: Αναπτύξεις νεφών από το μεσημερι και μετά σε ανατολική Ήπειρο, Μακεδονία / Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και κεντρικά / βόρεια τμήματα της Πελοποννήσου κυρίως όσον αφορά ορεινές περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται όμβροι και στη συνέχεια καταιγίδες πρώτα στα ορεινά και στη συνέχεια και σε χαμηλότερα υψόμετρα όσον αφορά τη Μακεδονία / Θράκη και τη Θεσσαλία. Σε νοτιότερα διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας, τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου και μόνο τοπικά θα εμφανιστούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Θερμοκρασία: Στους 25-27° και τοπικά 28-29° η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, πολύ τοπικά έως 30° σε Θεσσαλία και ανατολική Στερεά. Στους 23-26° οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά με εξαίρεση τις εσωτερικές περιοχές της Κρήτης όπου αναμένονται τιμές έως και τους 28-29°. Άνεμοι: Ασθενείς σε μεγάλο τμήμα του Αιγαίου. Έως μέτριοι από Δ διευθύνσεις σε νότια Πελοπόννησο / Κύθηρα, Κρήτη και Δωδεκάνησα και πολύ τοπικά ισχυροί. Ασθενείς – μέτριοι από Δ ή ΔΝΔ διευθύνσεις οι άνεμοι και σε Ιόνιο / Επτάνησα.

Πέμπτη 30/5: Σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, αναμένονται αναπτύξεις νεφών κυρίως από το μεσημέρι και μετά με εκδήλωση όμβρων / καταιγίδων τοπικά ίσως ισχυρών. Αργότερα, τα φαινόμενα θα απασχολήσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου με τάση να επικεντρωθούν τις βραδινές ώρες σε περιοχές γύρω από το Θερμαϊκό. Σε ορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της κεντρικής / βόρειας Πελοποννήσου τοπικοί όμβροι / καταιγίδες επίσης θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στις υπόλοιπες (κυρίως νησιωτικές) περιοχές της χώρας ή παροδικές νεφώσεις σε μέσα ύψη όσον αφορά τα ηπειρωτικά τμήματα. Θερμοκρασία: Στους 25-27° και τοπικά 28-29° η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, πολύ τοπικά έως 30° σε Θεσσαλία και ανατολική Στερεά. Στους 23-26° οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά με εξαίρεση τις εσωτερικές περιοχές της Κρήτης όπου αναμένονται τιμές έως και τους 28-29°. Άνεμοι: Ασθενείς σε μεγάλο τμήμα του Αιγαίου. Έως μέτριοι από Δ διευθύνσεις σε νότια Πελοπόννησο / Κύθηρα, Κρήτη και Δωδεκάνησα και πολύ τοπικά ισχυροί. Ασθενείς – μέτριοι από Δ ή ΔΝΔ διευθύνσεις οι άνεμοι και σε Ιόνιο / Επτάνησα.

Παρασκευή 31/5: Περιορίζονται τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι λίγες αραιές νεφώσεις κυρίως κατά το Α’ μισό της ημέρας. Λίγες τοπικές αναπτύξεις νεφών αναμένονται κυρίως πάνω από ορεινές περιοχές τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες. Θερμοκρασία: Άνοδος κατά 2-3° σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες με τη μέγιστη να προσεγγίζει τους 30-31° και πολύ τοπικά τους 32-33° σε Θεσσαλία και ανατολική Στερεά και τους 26-28° και τοπικά 29-30° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα. Στους 24-27° οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά και στους 28-30° και τοπικά 31-32° στο εσωτερικό της Κρήτης. Άνεμοι: Από Ν/ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς – μέτριοι

Σάββατο 1/6: Αναπτύξεις νεφών τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες σε βορειότερες (μεθοριακές) περιοχές της Ηπείρου / Μακεδονίας / Θράκης όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι με μικρή πιθανότητα σύντομων καταιγίδων. Ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία: Περεταίρω άνοδος με τις μέγιστες να φτάνουν τους 32-34° και τοπικά 35° στη Θεσσαλία, σε κλειστές περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και τους 30-32° και τοπικά 33° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ στα νησιωτικά αναμένονται τιμές στους 26-29° και στα Δωδεκάνησα / Κρήτη, 29-32°. Άνεμοι: Ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις.

Κυριακή 2/6: Αναπτύξεις νεφών τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες σε ορεινά τμήματα της Μακεδονίας / Θράκης αλλά και σε κεντρική / βόρεια Πίνδο όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Θερμοκρασία: Σε περεταίρω άνοδο με τη μέγιστη να φτάνει τους 34-36° και τοπικά 37° ή και 38° στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και τους 32-34° και τοπικά 35° στο εσωτερικό της Κρήτης. Στα υπόλοιπα νησιωτικά αναμένονται χαμηλότερες τιμές στους 30-33° γενικά. Άνεμοι: Ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Β/ΒΔ έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί.

Δευτέρα 3/6: Τοπικές αναπτύξεις νεφών πάνω από ορεινά τμήματα της βόρειας χώρας. Ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις. Θερμοκρασία: Μικρή περεταίρω άνοδος φτάνοντας τους 36-38° και τοπικά 39° σε Θεσσαλία, και εσωτερικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Στους 34-36° και τοπικά 37° η μέγιστη στα υπόλοιπα πεδινά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Στους 30-33° οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά, φτάνοντας τους 35-36° σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Άνεμοι: Β/ΒΔ αισθητοί κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 6. Ασθενέστεροι άνεμοι στις υπόλοιπες περιοχές.

Επόμενες ημέρες

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και την Πέμπτη 6/6 ξεπερνώντας τους 35° σε πολλά ηπειρωτικά, φτάνοντας ενδεχομένως κατά τόπους και τους 38-39°. Για τη συνέχεια έως και την Κυριακή 9/6 υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με πιθανή επιστροφή των φαινομένων θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες ή και καταιγίδες σε ηπειρωτικά και ορεινά).

ΠΗΓΗ:UMETEO.COM