Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε επιγραμματικά στα δύο κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται συμβουλευτικά για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τάση του καιρού η οποία σήμερα φτάνει εως και τους 7 μήνες . Εχω αναφέρει πολλές φορές οτι τα στοιχεία αυτών των μοντέλων παρότι χρησιμοποιούν κανόνες και τυποποιημένες φόρμουλες της επιστήμης, λειτουργούν διαφορετικά από τα “κλασσικά” επιχειρησιακά μοντέλα καιρού τα οποία χρησιμοποιούν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Παγκοσμίως για τις συνηθησμένες προγνώσεις και την ενημέρωση των πολιτών.
Προσέξτε την σημαντική επισήμανση οτι ειναι πειραματικά προιόντα
Oι σύγχρονες ανάγκες του Ευρωπαίου πολίτη αλλά και η ίδια η “αγορά” έχουν ωθήσει τους μετεωρολόγους να αναπτύξουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια τις μακροπρόθεμες προγνώσεις . Η παρακάτω εικόνα χωρίς πολλά λόγια μας λέει τον λόγο .
Η επίσημη σελίδα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο που ακολουθεί : http://effis.jrc.ec.europa.eu/about-effis/
Στο άρθρο αυτό αποφάσισα να δημιουργήσω ενα video το οποίο σας περιγράφει με δυο λόγια την τάση του καιρού σύμφωνα με τα τελευταία “τρεξίματα” του μοντέλου s4 του Ευρωπαικού Κέντρου. Σας δείχνω τον τρόπο που μπορείτε να πλοηγηθείτε και να ενημερωθείτε απο τις επήσημες πηγές της Ευρωπαικής Ενωσης και από δεδομένα που γίνονται εργαλεία στα χέρια μας για να βελτιώσουμε τις προγνώσεις μας . Υπάρχει στο στρατηγικό σχέδιο και στόχο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να αναπτύξει δικά της Κλιματρικά Μοντέλα αλλά και προιόντα χρήσιμα στον κάθε πολίτη.
Ακολουθεί το video που ετοίμασα για την ενημέρωσή σας ; https://youtu.be/cEd22zkffpoec.europa.eu/about-effis/
Ευχαριστώ
.
Πηγή: Κολυδάς Θεόδωρος: Τι λενε τα κλιματικα μοντελα για τον Μάιο-Μερος Δεύτερο (Effis)