Ενημερωτικά

Τι είναι ο “καιρός της ψυχρής λίμνης”;

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς γράφει για το φαινόμενο που αναμένουμε στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

 

Κάποιες φορές, όταν πρόκειται να αλλάξει ο καιρός και οι μετεωρολόγοι δίνουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα που θα επηρεάσουν μια περιοχή, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους κάνουν αναφορά σε αυτούς τους ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως πχ στην “ψυχρή λίμνη”, στο Rex Blocking, στο Ωμέγα Blocking κτλ. Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί από την Παρασκευή και μετά θα έχουμε άστατο καιρό, ο οποίος οφείλεται σε μία αποκομμένη ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που συνοδεύεται από επιφανειακό χαμηλό και προκαλεί τον “καιρό της ψυχρής λίμνης”.

Τι είναι ο

Στον παραπάνω χάρτη έχουμε απεικόνιση του επιφανειακού χαμηλού (με άσπρες ισοβαρείς καμπύλες ) και του ανώτερου χαμηλού στην στάθμη των 500 mb (με μαύρες ισουψείς καμπύλες). Στον συγκεκριμένο χάρτη διακρίνεται το επιφανειακό χαμηλό να προηγείται του ανώτερου χαμηλού) και οι θερμοκρασίες στην στάθμη των 500 mb στην περιοχή μας βρίσκονται περί τους -14 βαθμούς Κελσίου. Οι λοιπές περιφερεακές θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες, συνεπώς οι τιμές των -14 βαθμών ορίζουν αυτή την ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Τι είναι ο

Στον παραπάνω χάρτη έχουμε απεικονίσει μια άλλη στάθμη της ατμόσφαιρας, πιό κάτω από τα 500 και είναι αυτή των 850 mb, για την οποία είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας οτι μας βοηθά να υπολογίσουμε την θερμοκρασία στο έδαφος και οτι μας δείχνει την θερμή (η ψυχρή) μεταφορά. Το κέντρο αυτού του χαμηλού βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα και ο περισσότερες θερμοκρασίες πάνω από τα ηπειρωτικά βρίσκονται περί τους +17 βαθμούς. Οι λοιπές τιμές δυτικά του χαμηλού είναι χαμηλότερες, άρα οι τιμές των +17 ορίζουν μια αρκετα θερμή μάζα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και συνεπώς και στην επιφάνεια.

Τι είναι ο

Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus). Για τον λόγο αυτό παρατηρούμε οτι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές , όπου αναπτύσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι μετεωρολόγοι εκτός από τις διαφορές των θερμοκρασιών καθ ύψος μελετώτούν κι άλλα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών όπως την υγρασία τους ανέμους κλπ και για να προσδιορίσουν την ένταση των φαινομένων χρησιμοποιούν τους δείκτες ασταθείας. Ένας πρακτικός δείκτης ( που μπορείτε και σεις να χρησιμοποιείτε) είναι να υπολογίσρετε τη διαφορά των θερμοκρασιών 850 και 500 mb. Στους παραπάνω χάρτες οι διαφορά είναι +17-(-14) = +31.

Όταν η διαφορά είναι πάνω από 28, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε όμβρους ή καταιγίδες αστάθειας.

Στο παραπάνω video παρακολουθούμε το πεδίο των ανέμων το Σαββατοκύριακο, καθώς επίσης και τις περιοχές των νεφώσεων.

Στο παραπάνω video μπορείτε δείτε τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για το ποιές περιοχές θα επηρεαστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σημειώνουμε πάντως οτι δεν θα επηρεαστούν όλες οι περιοχές της χώρας και τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Επειδή γίνονται πολλές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους θα επανέλθουμε με ανανεωμένα προγνωστικά στα επόμενα δελτία μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *