Tο διήμερο που πέρασε (26-27/6/2018) ένα σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε σημαντικά τον καιρό στη χώρα μας δίνοντας μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές, ενώ και η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή πτώση.Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
α. Στον πίνακα δίνεται για ορισμένους σταθμούς του δικτύου της ΕΜΥ το ύψος της βροχής (σε χιλιοστά) που κατέγραψαν οι παρατηρητές για το διήμερο 26/6-27/6. Ταυτόχρονα δίνεται και το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής (σε χιλιοστά) για όλο τον Ιούνιο όπως έχει υπολογιστεί για τους σταθμούς αυτούς σε διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ετών (Τα στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα στον κλιματικό άτλαντα της ΕΜΥ climatlas.hnms.gr
Σε πολλούς σταθμούς η βροχή που καταγράφηκε υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής για Ιούνιο. Ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα είναι 6-8 φορές μεγαλύτερο του μέσου μηνιαίου ύψους βροχής. Μάλιστα, για ορισμένους σταθμούς όπως για παράδειγμα στην Ζάκυνθο και την Καλαμάτα, το ποσό της βροχής του διημέρου 26-27/6, υπερβαίνει το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό βροχής που έχει καταγραφεί για Ιούνιο την τριακονταετία (1970-2000).
β. Σημαντική ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα που υπήρξε το διήμερο 26-27/6 Είναι χαρακτηριστικά μεγάλη η περιοχή της χώρας στην οποία εκδηλώθηκαν καταιγίδες.
γ. Η μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε σε πολλούς σταθμούς σε τιμές 5-7 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα για 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Χαρακτηριστικά στην Ελευσίνα η μέγιστη θερμοκρασία στις 27/6 ήταν μόλις 24.6οC. Για τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου , τα τελευταία 50 χρόνια στο σταθμό της Ελευσίνας μέγιστη θερμοκρασία κάτω από 25οC έχει καταγραφεί μόνο άλλες 3 ημέρες.
Ήδη από την Παρασκευή 23/6 εκδόθηκε από την ΕΜΥ Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τις επόμενες 4 ημέρες, ενώ την Δευτέρα 25/6 εκδόθηκε και Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ευρωπαϊκό χάρτη επικινδυνότητας ΜΕΤΕΟALARM (meteoalarm.eu) τον οποίο για τη χώρα μας ετοιμάζει η ΕΜΥ αποφασίστηκε για αρκετές περιοχές και για 2 ημέρες ο ύψιστος βαθμός επικινδυνότητας (κόκκινο χρώμα), κάτι το οποίο η ΕΜΥ επιλέγει μόνο 2-3 φορές το χρόνο.
Συμπερασματικά:
Μπορεί να μην είναι ασυνήθιστο Ιούνιο μήνα να εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, και να δημιουργούν προβλήματα (λόγω του μεγάλου ύψους βροχής ή λόγω χαλαζοπτώσεων), όμως η συγκεκριμένη κακοκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερη όχι μόνο λόγω της έντασης που τη χαρακτήρισε αλλά κυρίως από το ότι επηρέασε ταυτόχρονα πολλές περιοχές της χώρας και είχε και μεγάλη διάρκεια.
Πηγή: Κολυδάς Θεόδωρος: Ενημέρωση για την κακοκαιρία από την ΕΜΥ