Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μάταλα

  ΚΑΜΕΡΑ ΜΑΤΑΛΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Μάταλα βρίσκονται 68 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νότιου Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις λαξευμένες σπηλιές, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70 αλλά και τη θρυλική ταινία «Η θεία μου η Χίπισσα» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν και λιμάνι. Αργότερα, επί Ρωμαίων, έγιναν λιμάνι της Γόρτυνας.
Ένα ασφαλές φυσικό λιμάνι στον κόλπο της Μεσσαράς, που καλύπτεται από ένα στρώμα από άμμο και βότσαλα, η περιοχή που με βάση τον μύθο, ο Δίας κολύμπησε μέχρι την ξηρά με τη μορφή ενός ταύρου με την Ευρώπη στην πλάτη του. Πολλοί επισκέπτες κάνουν τα Μάταλα τη βάση τους για τις διακοπές τους, δεδομένου ότι βρίσκονται κεντρικά στο νότιο τμήμα της Κρήτης και παράλληλα μακριά από τα αστικά κέντρα της βόρειας ακτής. Η παραλία είναι 250 μέτρα μήκος και 45 μέτρα πλάτος.
Η μισή παραλία πλαισιώνεται από τα δέντρα tamarisk (είδος του γένους των φυτών τάμαριξ ή ταμάριξ, αλμυρίκια), που οδηγούν το μάτι προς τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των απότομων βράχων από ψαμμίτη με τις διάσημες σπηλιές τους, που γλιστρούν στη θάλασσα σε περίεργη γωνία, δημιουργώντας ένα από τα πιο ασυνήθιστα τοπία στο νησί.
Μετά από μια μέρα στην παραλία ή την εξερεύνηση του χωριού μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα πέρα από το Λιβυκό πέλαγος, κοιτάζοντας έξω, προς τα νησιά Παξιμάδια, ενώ ο αέρας θα φυσά καυτός και αμμώδης από την Αφρική.
Τα Μάταλα είναι μια από τις 400 παραλίες στην Ελλάδα όπου της έχει απονεμηθεί η μπλε σημαία. Αυτή η «οικολογική ετικέτα» δίνεται σε παραλίες με αυστηρά κριτήρια στην ποιότητα νερού, την περιβαλλοντική διαχείριση και την ασφάλεια των λουόμενων. Στην περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις με πρώτες βοήθειες, καθώς επίσης τουαλέτες και ντους.
Το πιο διάσημο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι λαξευμένες σπηλιές στον μαλακό λευκό πορώλιθο βόρεια της παραλίας, τόσο πάνω όσο και κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχουν γραφτεί πολλές σελίδες ιστορίας εδώ. Κανένας δεν ξέρει σίγουρα ποιος δημιούργησε τις σπηλιές αλλά φαίνεται πιθανό ότι φτιάχτηκαν κατά την Ρωμαϊκή εποχή ή από τους πρώτους χριστιανούς σαν χριστιανικοί τάφοι. Υπάρχουν και άλλα αρχαιολογικά κτίσματα, στην ανατολική μεριά του χωριού, ακόμα και μέσα στην θάλασσα όπου τα καθαρά νερά του κόλπου θα σας βοηθήσουν να τα διακρίνετε. Στις σπηλιές των Ματάλων βρήκαν τον παράδεισο τους οι χίπις τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν μαζεύονταν κατά εκατοντάδες για να εκφραστούν ελεύθερα, να χαρούν τον έρωτα και να δημιουργήσουν.
The night is a starry dome
and they’re playin’ that scratchy rock and roll
beneath the Matala Moon
Κάπως έτσι περιγράφει τον ουρανό στα Μάταλα το τραγούδι ‘Carey’ της Joni Mitchell.
Τότε που μια μεγάλη παρέα καλλιτεχνών, ανάμεσά τους η Τζάνις Τζόπλιν, η Τζόαν Μπαέζ, ο Μπομπ Ντύλαν, περνούσαν τις ημέρες και τις νύχτες τους κάτω από τον Κρητικό ουρανό, στο όμορφο ψαροχώρι Μάταλα.
Τότε που το σύνθημα ήταν “Peace Man”, συνοδευόμενο από το σήμα της ειρήνης με τα δυο δάχτυλα.
Σήμερα τα Μάταλα δεν είναι πια αυτό που ήταν το 1960 και στις αρχές του 1970. Απέχουν πολύ από το μικρό χωριό που μάζευε τους χίπις που πριν έρθουν εδώ διαδήλωναν στο Woodstock.
Σήμερα τα παιδιά των λουλουδιών δεν μένουν πιά στα Μάταλα, αλλά έχουν δώσει τη θέση τους σε χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο που έρχονται εδώ για να δουν ένα θρυλικό μέρος, για να γευτούν κάτι από την γοητεία του παρελθόντος.
Οι σπηλιές είναι επισκέψιμες ως αρχαιολογικός χώρος.
Από το 2012 κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το 3ήμερο φεστιβάλ MATALABEACHFESTIVAL.
Ένα ταξίδι στο χρόνο με πολύ μουσική και άλλα δρώμενα, το Matala beach festival ξεκινάει δίπλα στις σπηλιές των Ματάλων, στην άκρη της θάλασσας, όπου ο χορός και το κέφι θα δώσουν δυναμικό παρών. Live συναυλίες από διάσημα συγκροτήματα, Ελληνικής αλλά και διεθνούς μουσικής σκηνής θα σας παρασύρουν σε ένα τριήμερο αλλιώτικο, μοναδικό, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.
TODAY IS LIFE. TOMORROW NEVER COMES.