Μεταξοχώρι Live - Σύντομα κοντά σας

Μεταξοχώρι Timelapse 24h

Χορηγία - Φιλοξενία Κάμερας:

Περιγραφή:

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται στα νότια του Δήμου Καζαντζάκη. Απέχει από το Ηράκλειο 34 χλμ και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 420 μέτρων από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 524 κατοίκους. Συνορεύει με το Χουδέτσι, τα Δαμάνια, το Δήμο Τεμένους και το Δήμο Αστερουσίων.
Στο Μεταξοχώρι ανήκουν επίσης οι οικισμοί Παρθένι και Άρμα Ανώγεια.

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται 2 χμ νοτιότερα από τη Μονή Επανωσήφη η οποία πριν τη σύσταση του Δήμου ανήκε στην κοινότητα του Μεταξοχωρίου.
Αναφέρεται στην επαρχία Μονοφατσίου το 1577 από τον Barrozi ως Cacoghorio, από τον Καστροφύλακα το 1583 ως Caco Chorio, από το Βασιλικάτα το 1630 ως Cacco chorio.
Στην τούρκικη απογραφή του 1671 αναφέρεται ως Kakohoryo με 21 χαράτσα. Στην αιγυπτιακή απογραφή το 1834 ως Kako-Khorio με 20 τούρκικες οικογένειες.
Το 1881 το συναντούμε στο Δήμο Τεφελίου με 1 χριστιανό και 114 Τούρκους, ενώ το 1900 στο Δήμο Μεγάλης Βρύσης με 6 κατοίκους. Το 1920 είναι έδρα αγροτικού δήμου με 148 κατοίκους, το 1928 είναι και πάλι στην κοινότητα Τεφελίου, το 1940 είναι έδρα ομώνυμης κοινότητας ως Κακόν χωρίον με 296 κατοίκους και το 1951 μετονομάστηκε σε Μεταξοχώριον.

Μια ντόπια παράδοση μας λέει ότι στον καιρό της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι που κατοικούσαν το χωριό αυτό παραβρέθηκαν σε ένα γάμο στο χωριό Λαράνι. Στη διάρκεια της τελετής οι Τούρκοι σκότωσαν το γαμπρό, τηγάνισαν το συκώτι του και το έδωσαν στη νύφη να το φάει, χωρίς βέβαια αυτή να έχει την παραμικρή ιδέα. Όταν έμαθε τελικά το τρομερό συμβάν αναφώνησε; «Αμάν, κακό χωριό!» Ωστόσο η εκδοχή αυτή θεωρείται αβάσιμη, γιατί το χωριό ήδη υπήρχε από τα χρόνια των Ενετών.
Το 15ο αιώνα το Κακό χωριό ήταν φέουδο του λατινικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα ήταν φέουδο του άρχοντα Λαγκουβάρδου, στου οποίου το κτήμα χτίστηκε το μοναστήρι του Επανωσήφη.
Το Μάιο του 1941 οι Γερμανοί βομβάρδισαν το χωριό, παρά το ότι δεν συνήθιζαν να βομβαρδίζουν χωριά της ενδοχώρας. Το έκαναν γιατί οι κάτοικοι του Μεταξοχωρίου περιέθαλπαν Άγγλους και Συμμάχους.
Πολιούχος του χωριού είναι η Παναγία, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Υπάρχει επίσης και ο καινούριος ναός του Αγίου Νικολάου, καθεδρικός ναός του χωριού, που είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας και του Αγίου Ραφαήλ.

Ανατολικά του χωριού σε απόσταση περίπου 1500 μέτρων, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ονήσιμου, μοναδικού σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ανακαλύφτηκε τυχαία από έναν ανώτατο δικαστή, ο οποίος είχε στο σημείο που ήταν θαμμένο το εκκλησάκι, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του.

Θεώρησε ότι η χάρη του αγίου τον προστάτευσε και έτσι ανακαίνισε την εκκλησία, η οποία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 του Φλεβάρη και δικαστές από όλη τη χώρα έρχονται και προσκυνούν τη χάρη του.

Τοποθεσία:

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Cretaweather.gr

FREE
VIEW